Ez jó kérdés, de elmesélem az én szokásaimat. Milyen szokásaim lettek, amelyek folyamatosan segítenek ebben.

  1. A kézfogásnak mindig nagy jelentőséget tulajdonítottam, így első lépésként ezzel kezdem. Amikor kezet fogok valakivel, akkor a másik kezemmel megfogom ugyanannak a karnak a könyök vagy csukló feletti részét. Ebből persze egyből kiderül, ha valaki fél a közeledéstől, de számomra a másik ember közeli mélységes összetartozását és tiszteletét jelent. Persze ha van lehetőség, akkor jó európai szokásként össze-vissza ölelgetjük egymást.
  2. De valójában már egyből felkeléskor megvan az első szeánszom. Még az ágyban hálával telek el, hogy felébredtem. Ha még biztosan vissza akarsz aludni, akkor egy kis jóga nidrát elkezdhetsz csinálni az ágyban. Persze erre is van egy trükk. Az egyik kezedet a levegőbe emeled! Egy kicsit így hülyén fogsz kinézni az ágyban, de az biztos ha álomba szenderülsz és mivel nem vagy ló, ezért arra fel fogsz ébredni, hogy le akar esni a kezed.
  3. A reggeli előtt mindig mély hálával időzök el imatartásban amolyan sajátos hálaérzetet tartok mindenért. Ezt majd később részletesen is elmesélem hogyan történt velem, hogy a sírásig mélyült és sokszor a mai napig mélyül a hálaérzetem.
  4. Amikor írok, akkor amikor csak tehetem mindig a Namaste-vel köszönöm el. Ez írás közben és a végén is emlékeztet. Mit is jelent ez? Ez olyan mély együttérzésféle, mély tisztelete a másik embernek, akiben szintén ott lakik az Isteni minőség.
  5. Ha valaki távolabb van vagy nem fogunk kezet, akkor a szívemhez téve a kezemet, mély alázattal meghajlok. Ez a hölgyek felé is működik.
  6. Ha sok gondolatod van, akkor csak figyeld meg, magát a gondolatot és ne a gondolatra, hanem arra koncentrálj, hogy mi lesz a következő gonolatod. Ez egy kicsit nehezebbnek tűnő időtöltés, de kihozhat mindenből. Nagy koncentrációt igényel.
  7. Ha  úton vagyok, tehát A-bol megyek B-be gyalogosan (na ez a legnehezebb időnként), akkor tudatosan figyelek arra, hogy ezt az időt szemlélésre használjam ki. Tehát nem tömöm tele ezeket a kis lukakat napközben mindenfélével. Ilyenkor nem telefonálok éssss, próbálok lassan menni, azaz sétálni. Próbáld ki egy zsúfolt napon!
  8. Ha várakozok valahol, akkor a jó kis csikunkgos álló meditációt veszem elő, ami vagy a nagy fa, vagy az energiagömb testemen való körbe-körbe pörgetése. Ezt buszon és bárhol állva meg tudod tenni.
  9. És ezenfelül, amikor csak tehetem, az egyszerű szemlélés állapotában vagyok. Ha ez nem megy, akkor pici mozgást bárhol, még wc-n ülve is tudsz csinálni, amely technika a burmai vipassanában található meg. Ezt majd később részletesen elmondom, de most csak röviden az áttekinthetőség kedvéért. Ilyenkor minden egyes mozdulat előtt eldöntöd és tudatosítod, hogy mi fog történni. Amikor meg akarod mozdítani a kezed, akkor mozdulás, mozdulás… Amikor a mozgásból leteszed valahová, akkor a letevés letevés szavakat ismétled és koncentrálsz arra, ami történik. Az újra felemelés előtt felemelés, felemelés és elkezded emelni a karod, majd emelés, emelés, emelés… De ezt a kezed bezárásával és kinyitásával is eljátszhatod. Ez amolyan mini jóga, mert hát véleményem szerint a jógában is, ha nem is ilyen mélységben, de ennek kellene történnie! Remélem, amikor jógázol ez is történik benned! Itt elsősorban a hatha jógára gondolok, de meglátásom szerint a többi is a testtudatosítás és a koncentráció, az elme kiürítésére szolgál elsősorban.
  10. Ivás napközben: Érdemes egy kicsit elgondolkodni azon, hogy amikor a víz még előtted van, tehát nem ittad meg, akkor az a víz te vagy vagy nem? És ha megittad, mi történik? Azok a vízmolekulák egy pillanat alatt ti lettetek? De hiszen az imént még egy idegenként néztél a vízre, talán az együttérzés legkisebb szikrája nélkül! Amikor meg már benned van pl. vér formájában, akkor meg úgymond ölni tudnál érte, és amennyire csak lehet meg akarod védeni, óvni. Nem arra gondolok, hogy ezzel baj lenne, nincs, teljesen rendben van, de amikor még nem a tested része, akkor hogy mit kezdesz ezzel a helyzettel, az csakis rajtad múlik. Bárhogyan is tehetsz, senki nem fog elítélni ezért, csak itt az elmélyülésről annak érzésére próbáltalak rávezetni. és az is biztos innen is van tovább, de arról én nem tudok beszámolni.
  11. Ha egy kicsit nehezebb napod van, akkor erre 2 általános módszert tudok ajánlani, ha eszedbe jut ilyenkor! Jellemzően, az lehet a csapda, hogy pont amikor kell, ezek a módszerek akkor nem ugranak be, így hát ezzel is érdemes tudatosnak lenni!
    1. Szemlélj úgy mindent, mintha most látnád először! ELŐSZÖR! Nyugodtan az apró részletekbe is belebambulhatsz, nem lesz tőle bajod! Folyamatosan figyelj arra, hogy csak figyelj meg mindent, amit látsz, de azzal az elhatározással, hogy semmihez nem kapcsolódsz, az emlékeidbe nem bonyolódsz bele, hanem a most látom először érzésével szemléld. Az sem baj, ha a legelején az ismerős környezetről elképzeled, hogy nem ismered, és valahol teljesen máshol vagy, de ezt csak az első 1-2 percben csináld! Utána a folytatás már könnyebb lesz.
    2. Szemlélj úgy mindent, mintha most látnád utoljára! Ezt leginkább az emberekre lehet jól alkalmazni, de bármire így tekints! Ha jól csinálod, érezni fogsz, meg fog benned jelenni egyfajta mélységes szeretet és hála minden iránt! És innentől már csak ebben az érzésben kell lubickolni, és bátran sírj, ha az jön, mert annak akkor jönnie kell! ” Robikám hagy jöjjön, legalább tisztít” -mondta nekem Nami Indiában.
    3. Egy utolsó még beugrott. Ez egy kicsit nehezebb a többi meditatív jellegű megoldástól, de ha egyszer sikerül, az durva látványt hoz. Egy szuper 3D-s moziba kerülsz. Válasz ki egy tárgyat egy kicsit messzebb, valami olyat, ami mögött van még tér, ilyen olyan dolgok. Aztán nézz rá, úgy mint a 3D-képeslapokra! Bambulj bele. Egy kicsit ne a tárgyat nézd, hanem a körülötte való teret, a körülötte lévő rétbe bambulj bele! Majd hirtelen azt veszed észre, hogy pl. a fa amit így szemléltél (koncentráltál)  semmi gondolat nélkül feléd kiemelkedik az egyébként is 3D-s térből. Intenzívebb és domborúbb lesz, olyan igazi 3D-s mozi hatás !
    4. Jó mozizást egész napra, remélem ezzel a gyors, talán tömény szösszenettel segítettem a napodat folyamatos meditációvá tenni! És este, délben persze meg jöhet a ráadás, az ülő meditáció abban a tradícióban és kultúrában, ahol éppen vagy és amiben éppen hiszel!
  12. Persze, ha már nagyon ügyes vagy, akkor csak tudsz lazán, egyféle ürességgel figyelni a jelenre.

Mély hálával Robi
Namaste

Share this entry

0 Hozzászólás

Szólj hozzá!