Légzést figyelő meditációs technika

Figyelmünkkel próbáljuk a légzésünkre koncentrálni, ennek a légzés érzetnek a felső ajak és az örtő közötti területre. Oda figyeljünk ahol ( először durva szinten) a légzésünket érzékeljük. Egy egy finomabb megfigyelési, koncentrálási folyamat, mint példaképpen valamilyen mozgást megfigyelni.

  1. Lazítás: Egyenes ülésben  vehgyünk pár mély lélegzetet, súhajtsunk pár jólesőt, ha úgy érezzük ezzel a feszültséget kieresztve, majd engedjük, hogy légzésünk megnyugodjon.
  2. Koncentráció belégzés: Figyelmünket irányítsuk az orrunkra, ahol érezzük a légzés a felületém, ez az orr elje valahol. Figyeljük meg és legyünk tudatában annak, hogy egészen kicsit hűvösséget érzékelünk. Ha ezt nem érezzük, vehetünk pár mélyebb levegőt egy durvább érzékeléshez, de utána engedjük a légzést, a levegőt. Ne próbáljuk meg szabályozni, csak engedjük áramlani a levegőt. Egyre finomabb érzékeléskor egyre jobban érezhetjük az ortőnknél is a legézést, annak hűvüsségét vagy kilégzéskor melegségét.
    • Mélyen tudatosítsuk, hogy mostan éppen belélegzünk.
  3. Koncentráció kilégzés: Kilégzésünket is próbáljuk megfigyelni az orrtőnknél, a naszagra csakra pontnál. Ez a pont ami a fentebb megbeszélt kicsi terület a felső ajak és az ortő között. Legyünk tudatában annak, hogy kilélegzünk.
  4. Szünet: Figyelmmesek leszünk hamaroan a ki- és belégzés köztti nagyon csendes szinte légzésszünetre. Legyünk tudatában e kis szünetnek és engedjük alégzési folyamat természetes áramlását. Ne próbáljuk megszabályozni.
  5. A légzés puszta figyelése koncentráció nélkül. Csak úgy rátekintünk a légzésünkre, erre a kis szünetre a ki és belégzés között.
  6. Ha elkalandozik figyelmünk a légzésről vagy más gondolatok jönnek be, csak engedjük tovább őket és segítség képpen újra koncentráljunk a naszagra pontra. Ha feszültek leszünk, akkor is vigyük a koncentrációnkat a naszagra pontra és próbáljuk tovább engedni beavatkozás bélkül a bennünk keletkező érzeteket. Csak tudatosítsuk, hogy lélegzünk.

 

Share this entry

0 Hozzászólás

Szólj hozzá!