Tonglen és Mettá meditációk

Tibeti buddhista "adás és elfogadás" a Tonglen meditáció, melyben meditáció közben elképzeled, hogy részesülsz mások szenvedéseiből, majd gyógyulást küldesz nekik. Egy módszer is egyben, mely során a fálydalom és a nehézség során hozzuk létre magunkban a szeretet és a résztvét érzéseit. A tonglen és a metta másrészt abban is segít, hogy magunban rátaláljunk a gyengédségre és a béke érzésére.

A jóakarás egy különleges érzés.

"A jóakarat gyakorlása (mettá bhávaná) a buddhista meditáció népszerű formája. A théraváda (Hinajána budhizmus egyik ága) hagyományban ez a gyakorlat azzal kezdődik, hogy a gyakorlók először egymás felé gyakorolnak jóindulatot, majd a szeretteik felé, a tanítójuk felé, végül kiterjesztik az idegenek felé, az ellenségek felé, végül az összes érző lény felé. A tibeti buddhista hagyományokban ezt a gyakorlatot úgy nevezik, hogy tonglen, amely során a gyakorló minden kilégzéskor ("küldés") boldogságot küld az érző lények felé, illetve minden belégzéskor szenvedést ("fogadás") vesz át másoktól.  A tibeti buddhizmusban szintén elmélkednek a brahma-vihárákon, amelyet úgy is neveznek, hogy „együtt érzés meditáció". "- wiki pedia

"A hétköznapi életben gyakran mások rovására keressük a boldogságot: azt hisszük, hogy az élet értékes dolgait a többi emberrel folytatott versengésben, tőlük elvéve szerezhetjük meg. A tibeti buddhizmus tonglen gyakorlata megfordítja ezt a hétköznapi logikát. Megtanuljuk saját boldogságunkat másoknak adni, miközben átvállaljuk tőlük szenvedéseiket. Ez a különös, mégis hatékony megközelítés azon a fölismerésen alapul, hogy boldogság és szenvedés végső oka nem a külső feltételekben, hanem saját természetünkben rejlik. Ezért nem tehetünk szert valódi boldogságra külső dolgokon keresztül. A mások irányában gyakorolt szeretetteljes együttérzés viszont nemcsak az ő szenvedéseiken segít, hanem saját szívünket is gyógyítja; a tőlük átvett szenvedés saját boldogságunk forrásává válik. 
A tonglen gyakorlását Avalókitésvara (az úr aki felé tekint, rendelkezik az összes Buddha együttérzésével, egyik lgtekintélyeseb Bódhiszattva. A mahájána irányzat szerint Avalókitésvara esküt tett, hogy nehézségek idején segíti az érző lényeket, és elodázza mindaddig saját buddhává válását, amíg minden más érző lény el nem éri a nirvánát.) meditációjával kapcsoljuk össze. A nagy erejű buddhista istenséget hívjuk segítségül, hogy áthidaljuk a hétköznapi önészlelésünk és a szenvedés gyógyítására képes megvilágosult tudatosság közti szakadékot." - buddhizmus.hu

Keresztény körökből ismert lehet a következő mondás: Áldás a bejövőnek békesség a kimenőnek. Áldással fogadd, azt amit kapsz, legyen az bármi, és éppen így mások szenvedésein is tudsz segíteni. Majd mint egy mosógép ezeket kimosva és átalaítva békességet küldhetsz ki a világba, vagy azok felé akiken éppen meditál.

"Ha valaki tényleg le akarja bontani a világtól elválasztó falait, annak van egy nagyon egyszerű gyakorlat, mely az elválasztottság érzetének az írmagját is kiírtja."

A meditáció változatoknak lényege ua. ám árnyalatnyi eltéréseket tapasztalhatsz bennük formájuk, irányuk és céljukban.

I. Tonglen meditáció:

  1. Hozzunk elhatározást meditációnkkal kapcsolatban. Vegyünk pár mély lélegzetet, majd lazítsuk el magunkat, jelentsen ez bármit, pl. relaxáció, lazítás, testpásztázás...
  2. Képzeljünk el egy hatalmas nyílt teret, pl. magát a vételen tágas teret, az étert. De lehet ez egy űr, végtelen ég vagy óceán...
  3. Feledkezzünk bele egy kicsi ideig, ebbe a végtelen tér érzetébe.
  4. Éberségünket irányítsuk a légzésünkre egy kicsi ideig, engedjük meg hogy a maga természetes módján legyen.
  5. A következő belégzéskor képzeljük el, hogy sötétségben és nehezen lélegzünk, szívd magadba, majd a következő kilégzéskor éljük át azt hogy, fényességben és könnyen lélegzünk.  Folytassuk egy ideig ezt: sötétségben és sötétséget lélegzünk be és világosságban világosságot lélegzünk ki.
  6. -- Idézünk magunk elé valakit, akin szeretnénk segíteni, tudjuk hogy nehézségekkel küszködik és esetleg fájdalmai vannak.
  7. Belégzésünkkor képzeljük el, érezzük át, hogy az Ő szenvedését, szenvedésének sötétségét lélegezzük be, kilégzéskor pedig átéljük, hogy az iránta érzett szeretetünket, jókívánságunkat, világosságunkat lélegezzük ki, részvétet érzünk iránta.
  8. Terjesszük ki meditációnkat mindenki felé, akik hasonlóképpen szenvednek. Lélegezzük be az ő szenvedésüket is, és lélegezzük ki az irántuk érzet szeretetet, együttérzést és jóakaratunkat is. Erezd át, ahogyan az együttérzés egyre növekszik.
  9. Szánjuk egy kicsi időt a meditációk végén némi csendes üldögélésre.

II. Tonglen meditáció

  1. Hozz elhatározást, hogy most valaki másért fogsz meditálni.
  2. Lazítsd el magad valamilyen technikával vagy relaxációval, joga nidrával...
  3. majd tudatod hagyd megpihen, maradj egy ideig ebben a relaxált állapotban tisztán, egyszerűen.
  4. Hozz a tudatosságodba azt, aki szenved és óhajtod a szenvedéstől való megmenekülését. Ha úgy könnyebb: Vizualitálj valakit, akin szeretnél segíteni, mert nagyon szenved, betegsége van vagy félelem van benne... Érezd ezt a tiszta szándékot, legyél egy darabig ezzel a szándékkal együttAz együttérzésed akkorára nőhet, hogy szívteretek egybeér. PCsupán szereted őt! Legyen az ,ami neki a legjobb! 
  5. Körbeveszed a szereteted fényével, amennyire ő ezt szeretné.
  6. Belégzéskor képzeld el, hogy az összes szenvedését, ami sötét, fekete, szurkos füstüs, súlyos felhőzetként beáramlik az orrjáratodon egészen a szívedig.
  7. Meg tudod-e engedni, hogy szívedben tartod az illető szenvedését? ilyenkr feljöhet saját düh, félelmeink, fájdalmaink is. Ez sok ember számára félelmetes, mások szenvedései átélve önmagunk és az összes hasonló emberi érzésre és a mi ezen érzéseink felé is tudatosságra ébredünk.
  8. Kilégzéskor gyűjts össze minden szabadságot, békességet, egészséget, jóságot és erényt, és küld el az adott személnek szerező szándékkal felszabadító fény formájában.
  9. Képzeld magad elé, hogy az egészet teljesen magábafogadja, ahogyan át is adta korábban a nem kellő dolgokat, és látod szinte, hogy szabaddá, oldottá és boldoggá válik.
  10. Majd tágitsd ezt a kört szmszédok, utca, városod, országod, kontinens és az egész földre, az egész univerzumra, minden érző lényre

 

III. Tonglen "adás és kapás" meditáció:

  1. Vegyünk egy nagy lélegzetet, hunyjuk be a szemünket és lazísunk el.
  2. Képzeljünk el bolygónkat, ahogyan mindenféle embnerek, lények vannak rajta. Számunkra kedves és bosszantókis.
  3. Minden belégzésnél szívjuk be az összes fájdalmukat, félelmüket és szenvedésüket, s minden kilégzésnél ajándékozzuk oda a lényeknek mindazt, amink csak van. Az összes örömünket, boldogságunkat és szeretetünket.
  4. Arra összpontosítsunk, hogya körülötünk lévő lények boldogok legyenek, boldogok. Attól, hogy megszabadulnak a szenvedésük okától, s olyan okokra tesznek szert, aminek révén még több boldogságot élhetnek át. Akinek ez kevés, az tekintsen rájuk úgy, mint a tanítóira. Akik rengeteg jóval megáldottak minket korábban, s hálánk jeléül tegyük az előbbi felajánlásokat.

IV. Tonglen meditáció:

  1. Végezzünk valamilyen relaxációs gyakorlatot
  2. Összontosítsunk egy ideig a légzésünkre
  3. Gondoljunk valakire, aki beteg és szenved.
  4. Vegyük át az összes betegségét és szenvedését a belégzés során, szívjuk magunkba
  5. A kilégzés során tiszta, fényes, szenvedés és betegség mentes szeretetet adjunk vissza.
  6. Végezzük a gyakorlatot, amíg nem érezzük azt, hogy már nincs mit átvennünk.

Ez a gyakorlat erős jelenlétet kíván. Hiszen a mindennapi életben pont azoktól próbálunk megszabadulni, amit ebben a meditációban pont magunkra vesszünk! Így a teljes ellenálásunkat le tudjuk győzni. Ha éppen emiatt valamilyen betegséget veszünk át átmenetileg, azzal is szerető kapcsoaltba tudunk lépni, így teljes mértékben el tudjuk csitítani mindenféle ellenállsunkat a nem kívánt dolgoktól.
" Aki a fenti gyakorlatot teljes összeszedettséggel képes elsőre 5 percig csinálni, annak minden tisztelet kijár. Olyan szinten kezdi ki a védelmi reflexeinket ez a gyakorlat, hogy az első reakció nagyjából a búsba való elküldésig szokott eljuttatni sokakat."

A tonglen segít egoista önvédelmi mechanizmusainkat leválasztani. Ez felcseréli az ént a másikkal és aláássa a tárgy kettősségét, nem elkülönültek vagyunk, fejelszti az együttérzést. Azt kéri éppen ott ugorjuk a vízbe, ahol mi is megsérülhetünk. Örvend mások eredményeinek, nem kettős éber tudatosság van. Aláássa az önhitséget, büszkeséget, félelmet, irigységet.

 

Áldás meditáció:

Keresztény körökből ismert lehet a következő mondás: Áldás a bejövőnek békesség a kimenőnek. Áldással fogadd, azt amit kapsz, legyen az bármi, és éppen így mások szenvedésein is tudsz segíteni. Majd mint egy mosógép ezeket kimosva és átalaítva békességet küldhetsz ki a világba, vagy azok felé akiken éppen meditál.

Mettá:

Korábbi bejegyzés lapján: http://www.gongdo.hu/2017/12/22/a-szeretet-mint-meditacios-technika/

Linkgyűjtemény:

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Mettá

https://sites.google.com/site/balazsrozalia/home/meditci/tong-len-gyakorlat

http://buddhista-szakkor.wikidot.com/meditacio

https://m.sites.google.com/site/balazsrozalia/home/meditci/tong-len-gyakorlat?tmpl=%2Fsystem%2Fapp%2Ftemplates%2Fprint%2F&showPrintDialog=1

http://buddhizmustanulas-sudhana.blogspot.com/2010/05/kuldest-es-elfogadast-gyakorold.html?m=1

https://buddhizmus.hu/hu/programok/a-sziv-bolcsessege-tonglen-meditacio

http://b13zona.blogspot.com/2011/08/tonglen-gyakorlatok.html?m=1

http://romokon.blogspot.com/2010/07/tonglen.html?m=1

-Mettá szuttá:

https://web.archive.org/web/20150423074825/http://dharma.ncf.ca/introduction/sutras/metta-sutra.html

-Feltétel nélküli szeretet:

https://web.archive.org/web/20160305162832/http://www.ascensionlovespirituality.com/Love/unconditionallove.htm

-Egyéb kapcsolódók:

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Bódhicsitta

Share this entry

0 Hozzászólás

Szólj hozzá!