A böjt fontos része lett életemnek. Ezt talán többen is követtétek a zárt privát csoportban, a Gongdo betekintőben...

bár a böjt keresztén szokásokhoz kapcsolódik, ám minden ösvényben és kultúrában jelen van más-ás formában, tehát nem keresztény varázslat, hanem hasznos gyakorlás. A böjtöm alatt a hangsúly és a lelki és mentális területekre esik, és a testi-táplálkozási dolgok csak másodlagosak... bár igaz, hogy igen hasznos hatásai vannak az egészségre tekintve is... mint mellékes hatás.

Tehát a böjt nem más, mint európai kulturába és a kereszténységbe ágyazott meditációs, kontemplációs lehetősség, egy elvonuás lehetőősége hétköznapi módon. Amikor nem szakadunk ki a társadalom mindennapi tevékenységeiből, de belső lelki és mentslis tudatosulási folyamatokon mehetünk át általa és vele.

Kezdete: Március 2. (Hamvasztó szerdától)
Vége: Április 14. (Húsvétig)

nagyböjt (latinulquadragesima, az Érdy-kódexbennegyvenlőböjt) bizonyos keresztény közösségekben a húsvét előtti negyven napos előkészületi, bűnbánati időszak, a hamvazószerdától húsvétig tartó böjti idő. Lényege a bűnbánat és a húsvétra való előkészület ideje, Krisztus kínszenvedésének emlékszaka; régebben egyúttal a keresztségre való előkészület ideje volt, s ezt a szellemet fejezi ki liturgiája is.[1] A vallásos gyakorlat középpontjában ebben az időszakban a bűnbánat, a megtisztulás, az áldozatvállalás és a könyörgés áll, kifejezve az ember Isten iránti szeretetét. A nagyböjt lelkületének része az ima és a szegények megsegítése is.[2]