Tudatosság ( mindfulness) a meditációban és máshol.

Megkértek arra, hogy osszam meg ezt a linket. De miért is teszem meg, ha nem az éber tudatossággal, nem a meditációval foglalkozik és valamilyen, egy bizonyos szemszögből tekint a valóságra.

Link>>

Elsőnek, amikor megláttam ezt a címet ( Tudatos Társadalom), az jutott eszembe, hogy a tudatosságot ma mennyi féle képpen lehet érzékelni vagy értelmezni. Így kapok az alkalmon, hogy más aspektusát is bemutassam a változatos lehetőségének széles e skáláján.

Számomra a tudatosság mást/ mást is jelent a sok lehetőség közül. De mit is? Amikor még nem meditáltam, a tudatosság azt jelentette számomra, hogy tudom, elsősorban a jövőre tekintve, hogy mit is akarok a célokat tekintve. De valójában nem sok mindent köszönhetek neki egy bizonyos aspektusból rátekintve, – legalábbis úgy tűnik.

Ma pedig azt, hogy zajlik bennem valami, szinte állandóan történik, ha más nem a test sejtjei változnak, egyesülnek és szétválnak, újak születnek, más részek pedig elhalnak szinte folyamatosan, így már nem azok a sejtek vannak bennem, mint gyermek koromban. Aztán a testen túl van még más álandó változás, az érzelmek és a szűnni nem akaró gondolat folyam. Hogy folyamatosan gondolunk valamire, az talán nem nehéz észrevenni, ha pl. 1 percig megpróbálsz csendben lenni, nem gondolni semmire -milyen nehéznek is tűnhet. Az hogy folyamatosan valamilyen érzelmi állapotban vagyunk az sem nagy varázslat és talán nem is újdonság. Még amikor semmi sincs ( ami ritka) akkor is valamilyen állapotban vagy, ha másnem olyan csendes vagy nyugodt állapotban. Ugye? De vajon tudunk-e ezekről? Tudatosak vagyunk-e saját gondolataink és érzéseink, érzelmeink, állapotaink iránt? Tudjuk-e miért akarunk folyton valami mást, mint ami éppen van? Miért is van a jelen történésünkkel kapcsolatban bármilyen “feszültség”, ellenállás bennünk? Hm, talán kimondható, hogy NEM tudjuk mi van! Nem vagyunk tudatosak önmagunkkal, önmagunkról, az érzelmeinkről nem is beszélve! Lövésünk sincs az esetek nagyobb többségében önmagunkról! De elképzelésünk az van, szinte mindenről.

Csak akkor veszünk észre magunkon érzelmeket, amikor az már elhatalmasodott, és roszabb esetben düh vagy vágyakozás formájában már eléggé egyértelmű formát öntött, esetleg befolyásolja hangulatunkat és viselkedésünket! Na ez a tudatlanság, illetve az ellentéte a tudatos jelenlét, vagy úgy is találkozhattunk vele, hogy az éber figyelem! És persze amiről tudunk, tudatunkban tudatosult máris lehetőségünk van arra, hogy döntsünk felette. Azonosulunk vele vagy nem. Az érzelmeinkkel azonosítjuk -e magunkat és ráhangolódunk/ vagy nem, vagy rálátunk erre, hogy ez csak egy állapot, amely mint a sejtek állapota változni fog. Tehát nincs szükség arra, hogy érzelmeink minden aspektusát komolyan vegyük és azonosuljunk vele. Így a tudatosággal elkerülhető a tudatlanság. Vagyis mire utalok: Az érzelmet ( düh, sóvárgás vagy elutasítás) amely változik bennünk már csírájában felfedezzük testünkben, zsigereinkben vagy élményeinkbwn és tudatosul. Úgymond minbél többet meditálunk, tudatos éber figyelemben vagyunk önmagunkkal szemben annál hamarabb, csírájában tudatosul a tudatunkban, ebben a végtelenben az ami van. Miben segíthet ez?

A cselekedeteinket ekkor már nem a düh vagy sóvárgás rejtett hatása, árnyai és hátsó mechanizmusa befolyásolja vagy irányítja, hanem azon túl lépve meszebbről tudunk az adott szituációba tekinteni. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy tudatosan.

Tehát az éber tudatosság, a tudatos jelenlét, más nevén mindfulness egy meditációs forma, amely a hétköznapokat is képes átformálni.

Ezeken a felszedett érzelmeken túl látva könnyedén bizalmas kapcsolatba kerülhetünk a létezésünkkel, megjelenhet az ősbizalom a Mindenség iránti bizalom. És ekkor már sokkal kisebb az a feszültség amit az ellen irányul ami van, vagyis mást szeretnénk mint ami éppen van, legyen az bármi: egy érzet, gondolat vagy érzés, állapot vagy állásfoglalás.

De mégis akkor miért osztom meg?

Hátha a következőknek adhat otthont ez a mozgalom. Persze ezek csak projekciók, belevetítések, egy a sok emberi meglátás és vélekedés között.

1. Egymás iránti ősi bizalomnak nagyobb teret biztosíthat esetleg, egymásban és az egymáshoz kapcsolódás, bizalom a létezésben, annak sajátságos harmóniájaban.

2. Reménykedem, hogy ez a mozgalom nem valakiktől akar elválni és jobbnak gondolni magukat bárkitől, ezzel elítélve másokat.

3. Saját magunk alkotta félelmet talán csökkenti, csökkentheti a túlélésért való indítatást, vagy kevésbé akarjuk megvédeni azt ami van.

4. Egy közösség aki nem hagyja magára embertársait.

5. Csökkentheti az emberek közötti elszeparálódást, erősítheti a tudatosságot magunkkal emberiséggel kapcsolatban.

6. Félelemből nem/ ne motiválhasson semmilyen szerveződés a világban.

7. Nem valami ellen megy, hanem magában szeretné a fentartást ősbizalmat megteremteni.

8. A munka szó mást jelentsen, hogy ne kényszer motiváljon senkit!

Végül hát szeretettel ajánlom ezt a linket bízva a legjobb szándékomban, hogy nem visz megosztottsághoz, szeperálódáshoz, azaz kettősséghez.

Tudatos Társadalom link >>

A jóság legyen minden ember javára!

Ha érdekel a tudatosság, mindfulness, éber tudatosság, akkor a továbbiak itt:

Tudatosággal kapcsolatos meditációk itt a gongdo.hu oldalon vagy a facebookon: https://m.facebook.com/gongdo.hu/

Share this entry

0 Hozzászólás

Szólj hozzá!