Rain technika:

A RAIN szó felismerést, elfogadást, vizsglódást, eltávolodás szavak rövidítéséből származik. (Recognition, Acceptance, Investigation,Nonidentification)

A nehézségeket képesek vagyunk úgy fogadni, mint a meditációnk tárgyát, azaz a vizsgálódásunk tárgyát.
A nehézségekkel kapcsolatosan megváltoztathatjuk a vele való kapcsolatunkat!
A kihívásokkal segít megbírkózni, legyen az mindennapi vagy éppen a meditációban.

 

  1. Felismerés: Vedd észre mi történik éppen veled az intenzív figyelemmel. Az intenzív figyelem segít tudatossággal rátekinteni érzéseinkre, hangulatainkra. Fiygelmünket engedjük, hogy erre az érzelemre irányuljon, fogadjuk/ismerjük el a létezését. Ha tudjuk, akkor nevezük is el, azaz címkézzük fel pl.: nyugalom, türelmetlenség ,álmosság…
  2. Elfogadás: Ha felismertük ezt az érzést ne próbáljuk tagadni vagy elnyomni, mert csak felerősíti az érzést. Próbáljuk meg nyitottan és szívesen fogadni.
  3. Vizsgálódás: Szemléljük ezt az érzelmet meditáció közben a semleges puzta kíváncsiság tágyaként. Hogyan írható le az érzés? A test mely részén érzékeljük? Milyen érzések, érzeetek, gondolatok, ítéletek megrünek fel vele kapcsolatban? Mozgó, állandó, impulzáló vagy válozó intenzitású érzés-e? Van-e színe vagy alakja? Ha igen, milyen színe, formája vagy alakja van?
  4. Eltávolodás: Legyünk tudatában, hogy változó állapotról van szó, ami NEM határoz meg bennünket. Ismerjük fel azt a távolságot, mely köztünk mint érzelem tanúja és maga a kihívást jelentő érzelem között van. Ez a szemlélés segythet abban, hogy gyorsabban áthaladjon rajtunk. Fiygeljünk oda, hogy hogyan viszonyulunk az érzelemhez. Pl. mondhatjuk azt, hogy nyugtalanság van ott/itt vagy nyugtalanságot érzek, de nem hogy “nyugtalan vagyok”.

 

Ha sok feszültség van bennünk/ gyülemlett fel, a RAIN meditációs technika kezdetnek jó levezető lehet! Fontos elene ennek a meditációs technikának, hogy az adott érzésre tudjunk egyféle semlegeséggel rátekinteni, csak megfigyelőnek lenni. Egy kicsit Buddha tanításait követve: nem elutasítással és nem vágyakozással, csak szemlélni és minnél jobban tudatosítsuk, hogy mi zajlik bennünk.
Szeretettel Ölellek.
Namaste!

Share this entry

0 Hozzászólás

Szólj hozzá!