A Te meditációd kialakítása
- De miért is? -
Nyugodt » Örömteli » Koncentrált » Lendületesen könnyed lehetsz

 

Itt találsz néhány iránymutatást, hogy mennyi minden lehet hatással meditációs/ mindfulness gyakorlatodra, ezért legjobb a meditációs alapokat egyéni segítséggel kialakítani.

A meditációs foglalkozásod teljesen őszinte kapcsolatot igényel a gyors haladás érdekében.

Nem lehet sablonba önteni senki meditációs gyakorlatát, hiszen mindenki más-más csomaggal érkezik, és más-más csomagot szedett fel élete során.

Ez az együttműködés az önismeret fejlődésével is együtt jár. Segít a stressz, a düh kezelésében...

Ezek a foglalkozások csak egyéni foglalkozások keretei között elérhetők, de léteznek közös gyakorló foglalkozások is, ezt megtalálod a programok alatt.

A meditációs módszerek, mindfulness lényege, hogy csendesedj el annyira, hogy magadba tudj nézni. Ismerd fel az érzéseidet, de ne azonosítsd magad azokkal. El tudod különíteni a magadban talált érzéseket, akár negatív (félelem, düh, aggodalom, szomorúság) akár pozitív (öröm, elégedettség, biztonság), és elfogadod, vállalod, hogy ezeket érezed. A belülre küldött figyelmed tiszta képet ad, hogy látod az érzéseidet, azok valódi okát. A mindfulness segít, hogy kiléphess az érzéseiddel való azonosulás medréből (szamszkára), és megszabadulhass az ezek okozta szenvedésektől.

 

 


A Te meditációd kialakítása
- Kezdhetjük együtt?

Sok-sok elvonuláson láttam elkullogni embereket, hogy "Én nem tudok meditálni"! Ilyenkor a szívem szakad meg! Hiszek abban, hogy csak nem jó helyen/módon kezdted. Nem az a lényeg, hogy valamilyen ceremóniát megtanulj, hanem hogy meditációdban a mélységet, a kapcsolódást megtaláld, ami segít tovább vinni, hívd azt bárminek!
Amit megélsz az a tiéd! Egy bizonyos megközelítésből nem vagyunk egyformák, másképpen kondícionálódtunk/neveltek, ezért az elején más-más meditáció segít a jelenlegi helyzeteden túllépni.
 Lehet, hogy most épp a szeretetre vagy rákattanva, mert ezzel kapcsolatban erős sokkos hatás érhetet valamikor, vagy sokat agyalsz és szétpörgeted magad, de a szeretettel semmi bajod, ekkor megint máshonnan kell kezdenünk a folyamatot. Lehet, hogy tele vagy félelemmel vagy éppen dühvel a jelenlegi világ és a társadalommal szemben. Ha igen, akkor a meditáció neked való és persze megint más módon kell hozzákezdeni.
Nincs olyan meditációs technika, ami mindenkinek minden élethelyzetben tökéletes választás. A lényeg, hogy a folyamat elkezdéséhez jelenlegi meditációdat megtaláld, megtaláljuk a belépődet ebbe a csodás világba!
Meditációs technikákban, annak kiválasztásában tudok neked segíteni, a saját tapasztalatom erejéig.
Az eleje mindenkinek más és más, de vélem, hogy a teljes folyamat mindenkinél ugyanaz, nagyon hasonló dolgokon kell keresztülmennünk, sorsunk, feladatunk, küldetésünk és karmánktól függetlenül. Csak a mérték más és más, attól függően, kinek-kinek mennyi méretetett.
Namaste!
1. (Múlt) Mi van most?

A jelen a múlt következménye. Egy kötetlen beszélgetés során közösen megnézzük, hogy neked a mostani állapododnak megfelelően mely meditációs forma működne a legjobban, és remélem, tudok segíteni. Ezt sok dolog befolyásolja megélésem szerint, pl. hitrendszered, kondícionáltságodhoz való ragaszkodás mértéke, csakráid állapota, jelenlegi kapcsolataid, félelmeid, halálfélelem, félelem az ismeretlentől,  vágyaid, szerelem, düh, szeretethiány vagy valamilyen hithez ragaszkodás ... Pl. én folyamatos agyalásban voltam éjjel nappal, ami előbb vagy utóbb feszültséget gerjeszt a testemben is.

2. (Jelen) Meditációd összeállítása

Több tradíció meditációiból összeállítjuk veled konzultálva a saját meditációdat, megismertetjük azok miértjét (és a tradíciót ha igényled), hogy a mostani állapotodnak megfelelően a legtöbbet tudj kihozni magadból. Átbeszéljük, hogy a meditációd min fog segíteni, hogyan haladj vele. Lehet, hogy csak magasabb világokat, állapotokat szeretnél megélni, keresed a "ki vagyok én" kérdésre a választ...! A meditáció segíti a mélyebb önmegfigyelést, segítségével pontosabb képet kapunk magunkról, hogy kik vagyunk vagy éppen nem vagyunk. Az élet összes területén segítségünkre van.

3.(Jövő) Gyakorlat, támogatás.

Bármikor szívesen meditálok veled, hisz én is tanulok tőled, te is tanítasz valamire engem! Közös meditációkon segítem a meditációdat.  Igényed szerint segítek az utadon, konzultálhatsz tapasztalataidról, és megéléseidet szívesen meghallgatom. A számodra értékes válaszokat saját magadban fogod megtalálni. Több mesterrel vagyok kapcsolatban, így van kihez irányítsalak, ha az én tapasztalataimmal már nem tudlak segíteni. Az én feladatom a kíséret, valójában te fogod önmagadat felfedezni, és a már egyébként is benned lévőket.
Megemlíteném, hogy nem szeretnék a megmondó, a mindent tudó lenni, a benned lévőket elnyomni! Gondolatom szerint ha mindent tudnék meg sem születtem volna. Namaste.

A kurzus némi ismereteket kínál az emberi lélekről és az idő fogalmáról illetve a lélek, Isten és az anyagi világ közti kölcsönhatásról. Teljesen természetes, ha a kurzus alatt így érzed: „azt hiszem, ezt már tudom”, mert ez a kurzus visszavisz a lényegedhez, az igazi énedhez. A meditációs gyakorlatokon keresztül újra megtanulod emlékeztetni önmagadat arra, hogy te egy lélek, egy élő energia vagy, aki legbelül rendelkezik a béke állandó forrásával, amihez mindig vissza tud térni. Ez a gyakorlati felismerés és tapasztalat lesz az igazi inspiráló erő, hogy minden nap meditálj. A kurzust olyan környezetben, nyugodt és békés atmoszférában tudod megtapasztalni, ami elősegíti a szellemi ébredést, a természetes emlékezést és önmagad mélyebb megértését.

Önmagad megismerése a legizgalmasabb belső utazás.  A helyes önismeret szellemi erő, ami lehetővé teszi a kreatív gondolkodást az automatikus helyett; a választ a reakcióval szemben; a békét, a szeretetet és a harmóniát a stressz, a konfliktusok és a káosz helyett.

Ezt a belső utazást teszi lehetővé a meditáció, ami világos szellemi megértést ad önmagadról, segít újra felfedezni és használni azokat a pozitív minőségeket, melyek láthatatlanul ott rejtőznek benned. Arra késztet, hogy fejleszd a képességeidet az életedben.

A meditáció segítségével képes vagy élvezni a csend pillanatait, a befelé-fordulásra és az elmélkedésre szánt időt.

A meditáció ugyanakkor abban is segít, hogy szabaddá válj a káros és helytelen gondolatok, érzések és reakciók megteremtésének szokásától. Ez a tudatosság az energia pozitív áramlását eredményezi, ami fejleszti a viselkedési formák, a tettek és a kapcsolatok minőségét. "

-részbeni forrás: http://www.brahmakumaris.hu A meditációs hagyományok jellemzően hasonlóakat kínálnak világszerte, csak meg kell benne találnod a saját utadat, ezért ide is igaz a fenti részbeni idézet a közös munkánk során.

A közös munka során át kell gondolnod komolyan veszed-e, valóban akarod-e? Mert ez elköteleződést kíván tőled, egy-egy esetben kihívás is lehet, kivihet a komfort zónádból időlegesen.  Úgy is mondhatnám, hogy köteleződj el magad felé kompromisszumok nélkül, ott belül magaddal, az egón túl, mert ez az egó elő fog állni remek ötletekkel miért ne folytasd a belső munkádat az utad kellős közepén, és ekkor kell az a tudatosság, elszántság, ami most megjelent benned, hogy folytathasd a megkezdett belső utazást, fejlődést. És ez időnként fájdalmas, nehéz is lehet.

 

Intenzív személyes meditációs kurzus egyénileg

 

Rövid leírás: 8 alkalmas meditációs kurzus sorozat. Elsősorban azoknak akik azt hiszik nem tudnak meditálni, valahol már kudarcot vallottak vagy csak szeretnének életükön gyökeresen változtatni! Hiányzás nem megengedett, mert, csak így tudjuk kialakítani jelenlegi állapotodnak legmegfelelőbb meditációs stílusodat. Hatására bármikor képes leszel krízis helyzeteket is kezelni teljes nyugalommal. Hatékonyabb, eredményesebb leszel mind a munkában mind a kapcsolatokban. A többféle meditációs módszer gyakorlati kipróbálása után, te is érzeni fogod mely irányba szeretnél tovább fejlődni, majd a tapasztalatok és az aktuális állapot alapján összeállítjuk meditációdat.

 

Bemutatkozómból ismerheted, hogy több meditatív tradíciót ismerek és gyakorlok. Ezen tapasztalataim alapján segítek kialakítani a számodra legmegfelelőbb meditációs technikát, amely a hétköznapjaidat is segítik, egyszerűsítik. (Illetve ez egy közös munka, egy közös erőfeszítése ,amely segítségével felhozzuk azt, ami mélyen benned van.)  Segítek megtalálni a jelenlegi helyzetednek legmegfelelőbb meditációs formát, amit a hétköznapi praktika szintjére tudsz vinni, DE ehhez te is kellesz. Ez nem egy pirula amit bekapsz és kész! A boldogság már eleve benned van, csak elő kell csalogatni!

Többféle meditációs technikával, hagyománnyal ismerkedünk meg 1-1 alkalommal a gyakorlások során. A tapasztalat fontos része az óráknak. Az utolsó 2 alkalommal pedig pedig a te meditációd kiválasztása és gyakorlásáról szó.

Röviden mikről lesz szó:

A meditációk rövid áttekintése. miben segítenek, milyen típusú meditációk léteznek. Megismerkedünk a Jóga meditatív hagyományával, a Csikung alapokkal, The-inn go meditációval, Vipassana mditációs technikákkal, Zen énkereséi technikákkal, Csakra meditáció, Szeretet, mint meditációs irányzat, Ho’oponopol, Ramana Maharsi meditatív hagyománya, Foglalkozunk a koncentációs és tudatosság fejlesztő meditatív technikákkal.

Egyénileg:

Létszám: 1 fő

Ára: 4900.- Ft / óra

De tényelg nem a pénz a lényeg, munkával és más formában is tudunk egymásnak segíteni, és sokszor máshonnan kapjuk, részletekért kereshetsz. Ennem, innom, fűtenem nekem is kell, ígyhát ha bármi másban meg te tudsz a segítségemre lenni hálás vagyok érte. Legtöbb esetben, nem is kérek semmit cserében, de kérlek tartsd tiszteltben az időmet. Miért írom ezt. Esetenként 2-3 óra nem kevés idő, és előfordul sokszor hogy szinte terápiára, nagyon bizalmas dolgokkal fordultok hozzám és szinte egy egész délelőtött elbeszélgetünk. Szerinted egy terepauta mennyit kérne el tőled? Kérlek ne vessél meg ezen sorokért, és hálás vagyok ha segíthetek!
Tervezett indulás: Bejelentkezés alapján.

 

Általános áttekintő:

 1. A mindennapi életben való működésünk formája, szokásai is szerves részei a meditációs folyamatnak. Ezt több tradíció megtisztulásak (Síla, Yama, ...) hívja jellemzően.
 2. A második nagy szakasza a koncentráció, elmélyült figyelem, szemlélés és a meditáció elsajátítása.
 3. Ezzel párhuzamosan és együtt az önismeret elválaszthatatlan része a meditatív útnak, vagy nirvána, szamádhi-nak., így részlegesen ezzel is foglalkoznunk kell.

A meditációs tárgy (amelyhez több mint 40 félét határoz meg a Visuddhimaggaés a több itradíció is és te is számtalan félével találkozhattál) és folyamat kiválasztásához fontos pár dolgot megismerni magadból önmagad számára is mély őszintességgel válaszolni ezekre.

Iránymutató kérdések, amikkel foglalkozni fogunk:

Ezeket írd le egy lapra és írásban válaszold is meg magadnak (ha velem dolgozol ezen, akkor juttasd el hozzám is))! Gondolgodj el rajtuk! Figyeld meg 1-1 kérdésen való munka alatt milyen érzések, érzetek, hangulatok vannak benned, futnak át rajtad, mit vélsz hallani? Ezeket is jegyezd le az adott tételhez!  Ha ezzel megvagy, végig értél rajta, akkor tedd félre pár napra de fejben a számodra izgalmasabb kérdésekkel foglalkozhatsz, és 1 hét vagy pár nap utána újra vedd elő. Változott-e valami benned? Ha igen, írd mellé ami most jellemzően dolgozik benned és amire változott!

Kérdések:

Milyen/mely hajlam a legerősebb/legjellemzőbb benned? (1-et válassz csak!)

 • Gyűlöletre hajlamos vagy?
 • Ingerlékeny, zavart vagy buja vagy?
 • Hitre fogékony vagy inkább?
 • Intelligens módon közelíted meg a dolgokat?

Milyen/mely hajlam a legerősebb/legjellemzőbb benned?  Krízis esetekben, nagy baj esetén hogyan működsz jellenzőbben?(1-et válassz csak!)

 • Félsz, alapvetően döntéseiben megjelenik a félelem? Szereted átgondolni a dolgokat jó előre esetleg?
 • Dühös vagy jellemzően, ha valami nem úgy alakul ahogy szeretnéd vagy krízis helyzet van?
 • Szeretettel van dolgod, esetleg túlkompenzálsz vagy ez a részed sérülhetett valamikor? Krízis helyzetben a szeretethez kapcsolódóan vagy azt elutasítva működsz?

 

 1. Mit gondolsz/ hogyan viszonyulsz a fájdalomhoz?
 2. Mit gondolsz a szeretetről?
 3. Honnan fakad/ ered ez vagy ennek hiánya (szeretet)?
 4. Mit jelen neked  düh?
 5. Honnan fakad/ered a düh benned?
 6. Mikor érzed magad biztonságban?
 7. Mit gondolsz a halálról?
 8. Milyennek tartod magad?
 9. Mit szeretsz jobban , közösségben vagy egyedül lenni?
 10. Egyszerre sok dologgal vagy 1-1 dologgal szeretsz fogalakozni jobban?
 11. Hiányzik most valami az életedből? Volt olyan hogy nem?
 12. Milyen lenne az életed, ha minden olyan lenne ahogyan szeretnéd?
 13. Lélek és beszélgetések vagy inkább a gyakorlatiasság (tettek) a fontosabb neked?
 14. Egyedül vagy közösen szeretsz jobban dolgozni?
 15. Mennyire tudod uralni az érzéseidet?
 16. Milyen gyakran vagy gyorsan veszed észre, ha feszültség jelenik meg benned?
 17. Milyen erős akaraterőd, kiartásod van?
 18. (Amit kitervelsz azt végig szoktad csinlni?)
 19. A múltadat sokat szoktad-e elemezni? Miért és hogyan?
 20. Mellyire fontos neked a mozgás? Mozgáskényszered mikor van/jelentkezik ha van?
 21. Mi motivál a legjobban?
 22. Mikre vágysz a legjobban?
 23. Mit szeretnél a legkevésbé életedben?
 24. Mitől félsz/ honnan ered ez benned?
 25. Természethez hogyan viszonyulsz?
 26. Szeretsz-e szorosan kötődni szervezetekhez, társasághoz, tradícióhoz?
 27. Ki a legfontosabb számodra a világon? Hogyan és miért?
 28. Vesztettél-e már szerettedet? (halál)
 29. Mennyire fontos neked a közösség?
 30. Mennyire fontos neked a magány?
 31. Egy vitában szerinted általában kinek van igaza? Neked, a másiknak...?
 32. Miért szoktál vitatkozni/ mi inspirál erre?
 33. Miért nem szoktál vitatkozni/mi inspirál erre?
 34. Véleményedet fontosnak tartod-e?
 35. Elvárásaid vannak-e magaddal szemben? (hogyan jelenik ez meg?)
 36. Elvárásaid vannak-e másokkal szimben? (hogyan jelenik ez meg?)
 37. Szeretnéd-e a világot megmenteni? Miért?
 38. Fontos-e számodra a saját kultúrád? Miért?
 39. Hogyan külömbözteted meg az embereket? Miért?
 40. Hogyan szoktál rangsorolni amikor dönteni kell? Miért?
 41. Mit gondolez a misztikáról?
 42. Mit gondolsz az ezotériáról?
 43. Mit gondolsz a materiaizmusról?
 44. Mit gondolsz a szellemi világokról?
 45. Mit gondolsz magadról?
 46. Mit gondolsz másokról?
 47. Mit gondolsz a világról?
 48. Mit gondolsz az életről?
 49. Van-e álllandó dollog az életeben?
 50. Mit gondolsz a viszonlagosságról?
 51. Mit gondolsz a változásról?

Ha velem dolgozol ezen, van pár plusz kérdés:

 • Foglalkoztál-e már önismerettel? Mikor, milyenekkel, mennyit?
 • Meditálsz-e? Mikor, milyeneket, mennyit? (Vagy ha igen, de már nem, mikor meditáltál utoljára?)
 • És milyen tapasztalataid vannak/voltak?

Medtációd elmélyítési folyamata:

 1. Jelenlegi erős beállítottság alapján meditációk
 2. Testi koncentráció
 3. Koncentráció kialakítása (tudati)
 4. Wilber-i meditációk és felnövés (terápia)
 5. Koncentráció elmélyítése (lelki)
 6. Érzelmek átalakítása (vipassana)
 7. Koncentráció mélyítése (mantra, ima)
 8. Koncentráció más tudatállapotokban (transz)
 9. Kontemplálás, elmélyítés (Belső kapu, gát, tanok elmélyítése)
 10. Tudatosság fejlesztése (mindfulness)
 11. Tudatosság fejlesztése másképp (szauna...)
 12. Szemlélés elsajátítása
 13. Meditáció az elmúláson
 14. Csendes meditációk (érzékeke visszavonása)
 15. Zenés meditációk, forrás figyelése
 16. Kundalíni energia megemelése
 17. Forrás elérése 🙂
 18. Honnan való vagyok?