Mélylégzéses meditáció.

Ez a meditáció 2 szakaszból épül fel. Egy aktív, azaz tudatos és egy passzív, mély részből. Alapvetően az 1 órás meditációk csoportjába tartozik. Az első szakasz aktív tűz kilégzést / fújtató légzés (hasból lélegzünk rekeszizom légzéssel és a levegőt hirtelen szinte kidobjuk. A levegő visszaáramlása vákum miatt természetesen történik, tehát a belégzést nem akarattal csináljuk, hanem csak engedjük a levegő beáramlását.) Tartalma 25 perc. A mélylégzéses rész segít a tudatosság fenntartásában. Ha a tudatosság csökken, akkor a légzés csendesedik, erőtlenebbé válik. Ilyenkor érdemes a tudatosság növelése érdekében a légzés intenzitását, mélységét erősíteni a tudatosság fenntartása érdekében. Ezután mély csendes szakasz következik, semmit nem kell konkrétan figyelni, de ha ez nem megy vagy nagyon elkalandoznánk a gondolatokban, akkor a légzésre lehet figyelni amíg szükséges.  Tehát amint észreveszed, leleplezed, hogy valamin épp gondolkodsz, akkor tereld óvatosan a figyelmedet vissza a légzésedre.

Az aktív kilégzés, fújtató, vagy tűzlégzés szakasz előtt érdemes váltott orrlukú és tisztító légzést végezni, hogy az orrjáratainkban, mindkettőben teljesen szabadon tudjon áramlani a levegő. 

  1. Tisztító légzés / váltott orrlukú légzés.
  2. 25 perc fújtató légzés. Ebben a szakaszban a csináláson van a központi figyelem, szükség esetén lehet az orrjáratra koncentrálni. 
  3. 35 perc csendes mély meditatív szakasz következik. Ebben a szakaszban ha elkalandoznál, a figyelmedet óvatosan és gyengéden a légzésedre irányíthatod, terelheted. 
Share this entry

0 Hozzászólás

Szólj hozzá!